HumanaS
English     

HumanaSO nama

Šta je HumanaS?

Šta je HumanaS?

Mi smo mreža humanitarnih organizacija i udruženja gradana koje se bave pitanjima starijih nastala na inicijativu Crvenog krsta Srbije. Pocevši od maja 2004. godine 15 organizacija potpisalo je sporazum o saradnji: Crveni krst Srbije, Gerontološko društvo Srbije, Caritas, DFSPC Covekoljublje, Amity, Viktorija, Lastavica, Društvo za brigu o starima, Nacionalna fondacija za humanu starost, Univerzitet za trece doba, Kolo srpskih sestara, Hleb života, Savez penzionera, Moka i Rosa. Ovaj spisak nije konacan, namera nam je da clanstvo proširimo prihvatajuci nove partnere i zainteresovane organizacije.
Zajednicka želja nam je da pomognemo starijima da dostojanstvenije žive, ali i da pomoc ponudimo državi kojoj u trenutnim tranzicionim procesima naše bogato iskustvo može da bude dragoceno.

Zašto smo se udružili?

Zašto smo se udružili?

Imajući svest o težini problema koji pogađaju starije ljude, kao i stepenu ranjivosti ove grupacije cilj nam je da:
• Lobiramo za prava starijih kod relevantnih institucija, vlasti i medija.
• Zajednički rešavamo identifikovane probleme kroz koordinisane akcije, programe, zajedničke projekte.
• Motivišemo starije da budu aktivni na društvenoj sceni u rešavanju sopstvenih problema.

 

Prve zajednicke inicijative HumanaS

Prve zajedničke inicijative HumanaS

• Pridružili smo se inicijativi da se utvrdi i donese nacionalni plan akcija u oblasti društvene brige o socijalnoj sigurnosti i humanizaciji životnih uslova u starosti. Ovim planom će se utvrditi dugoročna strategija u svim oblastima javnog života i rada od uticaja na kvalitet života u starosti;
• Uzeli smo učešće u radu državnog saveta za pitanje starenja i starosti kroz predstavnike mreže i predstavnike pojedinačnih članova mreže. Ovo stručno savetodavno i koordinativno telo odgovorno je za predlaganje razvojne i tekuće politike od značaja za kvalitet života u starosti.
• Zajedničko obeležavanje 1.oktobra Međunarodnog dana starijih osoba
• Zajedničko obeležavanje 15. Juna Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijima

pretraga
Humanas © 2008 Privacy policy